Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις Κράμπες και την Άθληση

Οι κράμπες είναι επεισόδια πόνου, προκαλούνται από ξαφνικές, έντονες, ακούσιες συσπάσεις μυών ή μυϊκών ομάδων, συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά, αλλά η δυσφορία που προκαλείται από την εμφάνισή τους μπορεί να είναι αισθητή ακόμη και για ώρες μετέπειτα. Αν και οι κράμπες είναι γενικά ένα παροδικό πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στους ασθενείς και η διαχείρισή τους να είναι επίπονη. Οι νευροφυσιολογικές και ηλεκτρομυογραφικές μελέτες υποδηλώνουν ότι κατά την έναρξη μίας κράμπας, συστέλλονται αυθόρμητα πολλές κινητικές ομάδες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την αντίστοιχη στην εθελοντική συστολή μυών. Οι μηχανισμοί που μπορεί να οδηγούν σε αυτή την αυθόρμητη συστολή των κινητικών μονάδων είναι η δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης, η ανώμαλη διεγερσιμότητα των κινητικών νεύρων και η αυξημένη διάδοση της συστολής των μυών μέσω της ενεργοποίησης γειτονικών νευρώνων. Μπορεί να εμφανιστεί πόνος ως αποτέλεσμα συσσώρευσης μεταβολιτών ή πιθανώς ως αποτέλεσμα εστιακής ισχαιμίας.
Πιθανές αιτίες εμφάνισης κραμπών είναι :

Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού και αφυδάτωση μέσω εφίδρωσης, που επηρεάζουν την καλή λειτουργία των μυών
Τα χαμηλά επίπεδα μετάλλων (ηλεκτρολύτες), ιδιαίτερα ανεπάρκεια μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία), ασβεστίου (Ca) και καλίου (Κ)
Η έντονη άθληση - κακή προετοιμασία πριν την άθληση
Η κακή διατροφή – αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
Η κακή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα
Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες και το ασβέστιο τούς συσπά. Το μαγνήσιο επιτρέπει μόνο μία μικρή (αλλά απαραίτητη) ποσότητα ασβεστίου να εισέλθει σε ένα κύτταρο, και στη συνέχεια το οδηγεί έξω από αυτό. Όταν όμως παρεμποδιστεί αυτή η διαδικασία, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τις επιπτώσεις της διαταραχής της ισορροπίας μεταξύ ασβεστίου και μαγνησίου. Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί σπασμούς μυών και νεύρων. Ιδιαίτερα για όσους αθλούνται, οι κράμπες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, προκαλώντας τραυματισμούς. Ακόμη, αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές φυσιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής κυτταρικής ενέργειας και της διατήρησης της υγείας των σωματικών κυττάρων. Είναι απαραίτητο για την παραγωγή της κύριας μορφής ενέργειας του σώματος - ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη), επομένως, μία ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κούρασης και αδυναμίας.
Μελέτες αποδεικνύουν ότι η μειωμένη ικανότητα άσκησης μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι έλλειψης μαγνησίου, αλλά και ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης μειώνει το μαγνήσιο, μέσω της παραγωγής ιδρώτα. Επομένως, υπάρχει συνεχής ανάγκη αναπλήρωσης του μαγνησίου στο ανθρώπινο σώμα. Επειδή δεν εμφανίζεται εύκολα το μαγνήσιο στις εξετάσεις αίματος, η συμπληρωματική αγωγή με μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αθλητικής αντοχής, να βοηθήσει τους αθλητές να βελτιώσουν την απόδοσή τους, να καταπολεμήσει τις κράμπες και να μειώσει τον χρόνο αποκατάστασης.
Τηλ. Επικοινωνίας: +30 210 61 99 886