Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις Κράμπες

Οι κράμπες είναι επεισόδια πόνου, προκαλούνται από ξαφνικές, έντονες, ακούσιες συσπάσεις μυών ή μυϊκών ομάδων, συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά, αλλά η δυσφορία που προκαλείται από την εμφάνισή τους μπορεί να είναι αισθητή ακόμη και για ώρες μετέπειτα. Αν και οι κράμπες είναι γενικά ένα παροδικό πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στους ασθενείς και η διαχείρισή τους να είναι επίπονη.
Οι νευροφυσιολογικές και ηλεκτρομυογραφικές μελέτες υποδηλώνουν ότι κατά την έναρξη μίας κράμπας, συστέλλονται αυθόρμητα πολλές κινητικές ομάδες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την αντίστοιχη στην εθελοντική συστολή μυών. Οι μηχανισμοί που μπορεί να οδηγούν σε αυτή την αυθόρμητη συστολή των κινητικών μονάδων είναι η δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης, η ανώμαλη διεγερσιμότητα των κινητικών νεύρων και η αυξημένη διάδοση της συστολής των μυών μέσω της ενεργοποίησης γειτονικών νευρώνων. Μπορεί να εμφανιστεί πόνος ως αποτέλεσμα συσσώρευσης μεταβολιτών ή πιθανώς ως αποτέλεσμα εστιακής ισχαιμίας.

Πιθανές αιτίες εμφάνισης κραμπών είναι :


Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού και αφυδάτωση μέσω εφίδρωσης, που επηρεάζουν την καλή λειτουργία των μυών
Τα χαμηλά επίπεδα μετάλλων (ηλεκτρολύτες), ιδιαίτερα ανεπάρκεια μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία), ασβεστίου (Ca) και καλίου (Κ)
Η έντονη άθληση - κακή προετοιμασία πριν την άθληση
Η κακή διατροφή – αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
Η κακή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα
Η εγκυμοσύνη - Υψηλή κατανάλωση μαγνησίου από το έμβρυο
Η εμμηνόπαυση
Τα καρδιαγγειακά προβλήματα
Για να εκτιμηθεί ο επιπολασμός των νυκτερινών κραμπών στις ΗΠΑ, καθώς και οι παράγοντες με τους οποίους σχετίζεται η εμφάνισή τους, εξετάστηκαν τα στοιχεία από την Έρευνα για την Εθνική Υγεία και τη Διατροφή (NHANES - National Health and Nutrition Examination Survey). Η έρευνα NHANES κατά το 2005-2006 χρησιμοποιήθηκε ως δείγμα δοκιμής και η έρευνα κατά το 2007-2008 ως δείγμα επικύρωσης σε αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού των ΗΠΑ. Διαπιστώθηκε ότι το 30% των ενηλίκων αναφέρει ότι έχει νυκτερινές κράμπες τουλάχιστον 5 φορές το μήνα, με το 6% να τις αναφέρει τουλάχιστον 15 φορές το μήνα. H εμφάνιση αυξήθηκε σημαντικά με την ηλικία, εκτιμήθηκε συνεχής αύξηση πιθανότητας εμφάνισης κραμπών κατά 3% ετησίως, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα. Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν τα αντίστοιχα συμπτώματα και στα δύο δείγματα.
Τηλ. Επικοινωνίας: +30 210 61 99 886